Над 90% от хората искат хартиената рецепта да остане. Това показват данните от анкета, публикувана на сайта на Българския лекарски съюз (БЛС).

Към момента в анкетата са взели участие над 1100 души. 8% от тях подкрепят напълно идеята за отпадане на хартиената рецепта. На противоположното мнение са останалите 92 процента. Те искат хартиената рецепта да остане паралелно с електронната.

Националния съвет на БЛС излезе с декларация и се обяви категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. "Заложените промени в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение между лекари и пациенти", гласи декларацията на НС на Съсловната организация.

БЛС отправи и предложения към здравния министър проф. Асена Сербезова на и председателя на Комисия по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев. Лекарите искат да се разработи механизъм, гарантиращ сигурността на правата и здравословното състояние на пациента и спазването на нормативните разпоредби.

От Централата на БЛС заявиха, че продължават да пристигат писма от граждани, лекари и Регионални лекарски колегии, които настояват за оставането на хартиената рецепта и предупреждават за редица неуредици, които ще настъпят ако тя отпадне от 01.05.2022 г.

Е-рецепта от 1 май и генерици с молба до лекаря

Е-рецепта от 1 май и генерици с молба до лекаря

За спешните медици пък ще има приложение