След като два пъти се отлага въвеждането на електронна рецепта, защото част от лекарите не са били готови, от 1 май отпускането на лекарства ще е само в електронна форма.

След като личният ви лекар ви е предписал медикаменти, ще може да ги купите във всяка аптека срещу предоставяне на ЕГН и датата на издадената рецепта.

По думите на Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, за пациента нищо не се променя.

Въпреки това на въпрос дали ще може да се прави генерична замяна от фармацевта, секретарят посочи, че пациентът ще трябва да помоли личния си лекар да не изписва не конкретното лекарство, а активната съставка, за да има избор в аптеката.

Над 10 млн. е-рецепти издадени у нас за година

Над 10 млн. е-рецепти издадени у нас за година

Издадени са и над 220 000 електронни направления

"Просто ще имате досие и всеки един лекар ще знае как са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват лекарства на хартия, освен ако не ви трябва този документ, например, за да докажете, че сте взимали определено лекарство. Например, със застрахователни цели", обясни Миранов.

В сайта на НЗОК със специален код или електронен подпис потребителите ще могат да виждат лекарствата, изписани им по Здравната каса. "Ако са ви изписани 3 лекарства може да си вземете колкото искате от където искате, докато рецепта има давност", поясни той.

За спешните медици и лекарите, които правят домашни посещения, да използват приложение на телефоните, за да може да издават електронни рецепти.

Над 80 лекарства вече са дефицитни в руските аптеки

Над 80 лекарства вече са дефицитни в руските аптеки

Данните са от проучаване с участието на над 300 лекари

Пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки заяви, че аптеките, които биха имали затруднения с електронните рецепти, са тези, които досега не са работили с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този процес отдавна тече и те трябва да бъдат информирани много отдавна и да са взели мерки.

Най-важното за електронната рецепта, която ще изпрати след 1 май 2022 г. хартиените бланки в историята, е, че се съхранява информация за всички отпуснати лекарства. Костов не очаква никакви затруднения в процеса на аптеките с електронните рецепти.