Руски лекари алармират за дефицит на повече от 80 лекарства в аптеките в Русия, включително инсулин и детски нурофен, съобщи радио "Свобода".

Данните са допитване на професионалната общност Врачи.рф, в което от 14 до 21 март са взели участие над 3000 руски лекари. Резултатите от проучването са публикувани във в. "Ведомости". Същевременно руското здравно министерство уверява, че доставките на лекарства продължават, независимо от санкциите.

Pfizer и Bayer поддържат само основни доставки в Русия

Pfizer и Bayer поддържат само основни доставки в Русия

Всички други сделки и проекти спират заради инвазията

Лекарите споделят, че пациентите им са имали трудности с намирането на инсулин и лекарства за лечение на захарния диабет, препарати за щитовидната жлеза, противовъзпалителни средства, противоепилептични препарати, антиконвулсивни лекарства, антидепресанти, орални контрацептиви, препарати за хормонозаместваща терапия.

След налагането на западните санкции заради военната агресия на Русия срещу Украйна редица компании прекратиха инвестициите си на руския пазар - сред тях са фармацевтичните концерни Bayer и Pfizer. Американската компания Eli Lilly е първият фармацевтичен гигант, който ограничи доставките на лекарства за Русия.

ЕС прие допълнителни санкции срещу Русия и Беларус
Обновена

ЕС прие допълнителни санкции срещу Русия и Беларус

Санкционира още руски олигарси, изключва три беларуски банки от SWIFT