Фармацефтичните компании Pfizer и Bayer ще поддържат хуманитарните доставки на лекарства за Русия, но ще спрат други свои по-несъществени сделки и проекти в страната, съобщи "Ройтерс".

"Прекратяването доставката на лекарства, сред които и такива за ракови или сърдечни заболявания, би причинило значително страдание на пациентите и смъртни случаи, особено сред деца и възрастни хора", заявиха от Pfizer.

Производителят на лекарства обаче няма да започва нови клинични изпитвания или да набира пациенти за текущи проучвания в страната. Той също така ще прекрати всички планирани инвестиции за производство в Русия.

В Русия искат да наказват тези, които спазват западните санкции

В Русия искат да наказват тези, които спазват западните санкции

Това е възраждане на стара идея

Инвазията накара производителите на лекарства да се борят да се включат в клинични изпитвания в Украйна, докато милиони търсят подслон от бомбардировки и бягат в съседни страни.

Германският Bayer заяви в понеделник, че спира всички проекти в Русия и нейния съюзник Беларус, които не са свързани с основни продукти в здравеопазването и селското стопанство. На Русия се падат около 2% от продажбите на германската група.

Bayer заяви в понеделник, че вече е предоставил основни селскостопански суровини на фермерите в Русия за сезон 2022 г., "за да облекчи допълнителния натиск върху световната хранителна система". Компанията обаче ще вземе решение за доставките за 2023 г. в зависимост от това дали Русия спре атаките си срещу Украйна.

Междувременно Pfizer заяви, че ще работи с Администрацията по храните и лекарствата на САЩ и други регулаторни органи, за да прехвърли всички клинични изпитвания към алтернативни места извън Русия.

Беларус понася тежки щети заради войната в Украйна

Беларус понася тежки щети заради войната в Украйна

Срив на беларуската рубла, недостиг на лекарства и на храни...

Тя ще продължи да предоставя лекарства на пациенти, които вече са включени в проучвания.

Pfizer също така ще дари всички печалби на руското дъщерно дружество за каузи, които осигуряват пряка хуманитарна подкрепа на Украйна. Това ще бъде в допълнение към всички други наскоро обявени дарения от Pfizer за Украйна.

Западните производители на лекарства и компании за медицински изделия предупредиха, че плановете им да продължат да продават продуктите си в Русия може да се усложнят поради санкциите, наложени на страната, въпреки че не се отнасят за такива продукти.

Медведев: Няма да е лесно за чуждите компании да се върнат на руския пазар

Медведев: Няма да е лесно за чуждите компании да се върнат на руския пазар

Щяло да е честно да се национализира имуществото на напусналите страната чуждестранни фирми

Припомняме, че много световни компании решиха да се оттеглят от Русия заради нейната инвазия в Украйна.

Спортът на страната също пострада. УЕФА отне домакинството на страната на финала от Шампионската лига. На руските спортисти им бе отнета възможността да участват на големи международни форуми и състезания.

Петролният гигант "Шел" обяви, че спира да купува руски петрол и газ.

Множество страни пък спряха износа на стоки за Русия в знак на несъгласие с руската агресия в Украйна.

Санкциите засегнаха сериозно и финансовите институции в Русия. Няколко банки бяха изключени от международната система СУИФТ.

От своя страна, Москва заплаши с национализация и предупреди, че на компаниите ще бъде трудно да се върнат.

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Роля играе и бързото разпространение на COVID-19 в Китай

Независимо от причината за напускането им на Русия, чуждестранните компании трябва да разберат, че няма да е лесно да се върнат на нашия пазар. За това предупреждава заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер Дмитрий Медведев.