В Русия Комисията по законодателна дейност на правителството е одобрила пакет от мерки за подкрепа на икономиката. Този пакет включва механизъм за национализиране на собствеността на чуждестранни фирми, информира руската редакция на Би Би Си.

Тази сутрин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на въпрос за национализацията на имуществото на компании, които обявиха оттеглянето си от руския пазар: "Не мога да кажа нищо, няма изградена позиция по този въпрос, но се разглеждат всякакви сценарии и се работи много спешно в правителството."

Секретарят на Генералния съвет на партия "Единна Русия" Андрей Турчак заяви в понеделник, че партията предлага да се национализира производството на онези компании, които обявиха изтеглянето си от руския пазар и закриването на производството в Русия заради инвазията в Украйна.

Правителствената комисия по законодателна дейност одобри втория пакет от мерки за подкрепа на руската икономика в условията на санкции - той предвижда въвеждането на един от механизмите за национализиране на имуществото на чуждестранни организации", се казва в съобщението.

Пояснява се, че законопроектът, който включва един от механизмите за национализация, позволява въвеждането на външно управление от съда в организации, над 25% от които са собственост на чуждестранни лица от неприятелски държави, при прекратяване на дейността им. Това ще предотврати фалит и ще запази работни места, смятат от партията.

"В същото време собственикът може да откаже външно управление в 5-дневен срок при възобновяване на дейността или продажба на дяловете си, при условие че бизнесът и служителите бъдат запазени. Ако това не се случи, съдът назначава временна администрация за 3 месеца, след което акциите на новата организация се пускат на търг, а старата организация се ликвидира. Купувачът на новата организация се задължава да задържи най-малко 2/3 от работната сила и да продължи дейността на старата организация за поне една година", се казва в изявлението.

Путин подписа закона за антикризисните мерки

Путин подписа закона за антикризисните мерки

Той се приема в отговор на западните санкции

Това,което не става ясно е каква продукция ще произвеждат предприятията, собственост на чуждестранни компании, ако са оборудвани да произвеждат само стоки на компанията-майка, която притежава патентите за тях.

Говорителят на руския президент заяви, че САЩ де факто водят икономическа война с Русия, използвайки механизма на санкциите и отговаряйки на въпроса какви са шансовете Москва да не загуби в тази война, като се има предвид, че САЩ се опитват да въвлекат целия свят в санкционния натиск върху Русия, Песков каза: "Трябва да правим това, което отговаря най-добре на нашите интереси".

Русия към Запада: Нашите санкции ще ви наранят

Русия към Запада: Нашите санкции ще ви наранят

Реакцията на Русия ще бъде бърза, добре обмислена и чувствителна за тези, към които е насочена

Прессекретарят на руския президент не уточни в кои области Русия може да наложи ответни санкции. "Ще оставя въпроса Ви без отговор. Не, засега не мога да дам подробности", каза той.

След руската инвазия в Украйна колективният Запад наложи безпрецедентни икономически и финансови санкции на Руската федерация и много чуждестранни компании напуснаха Русия, руския пазар и се освободиха от дяловете си в руски компании и проекти. Руската рубла се срина до абсолютно дъно, а Кремъл наложи строги ограничения във валутната търговия.