Русия спира продажбата на чуждестранна валута до 9 септември. Това съобщи Руската централна банка, която е под ударите на безпрецедентни санкции от Запада заради руската офанзива в Украйна, информира "Франс прес".

От РЦБ посочват, че в периода между 9 март и 9 септември банките няма да могат да продават чуждестранна валута на гражданите. Ще бъде обаче разрешена обмяната на чуждестранна валута срещу рубли по всяко време.

Московската борса продължава да не работи

Московската борса продължава да не работи

Западна Европа природният газ достигна до 2100 евро за 1000 кубични метра,

До 9 септември тегленето на пари от сметките в чуждестранна валута в руските банки ще бъде ограничено до 10 000 долара, а останалата сума ще може да се тегли единствено в рубли по действащия обменен курс. Независимо от валутата в сметката тегленето може да става само в долари и на касата. В комюникето на РЦБ се уточнява, че всяка друга подобна операция ще отнема "няколко дни".

В понеделник рублата достигна нови исторически минимуми спрямо чуждестранните валути, след като Русия беше ударена от безпрецедентни западни санкции, включително срещу РЦБ и най-големите руски банки.

Вчера руската икономика понесе нов тежък удар, след като американският президент Джо Байдън забрани вноса на руски петрол и газ в САЩ.

Руската икономика и финансова система преживяха сериозен трус, след като Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и Съединените щати се споразумяха избрани руски банки да бъдат изключени от системата SWIFT, което ще ги постави извън международната финансова система. Това беше част от обявения трети пакет санкции на Запада срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Към санкциите се присъдиниха и неутрални до този момент страни като Швейцария.

Борсите в Русия се сринаха заради очакванията за нови санкции

Борсите в Русия се сринаха заради очакванията за нови санкции

Индексът на московската борса спадна с над 20%...