Секретарят на Генералния съвет на партията на Владимир Путин "Единна Русия" Андрей Турчак каза, че партията подкрепя въвеждането на наказателна отговорност за онези, които спазват западните санкции, наложени на Русия, информира руската служба на Би Би Си.

"Предлагаме да се установи строга, включително наказателна, отговорност за такива субекти и техните ръководители за следване и прилагане на западните санкции", каза Турчак (цитиран от "Интерфакс"). "Единна Русия" ще подготви съответните промени в законодателството в близко бъдеще, обеща той.

"На фона на западната санкционна истерия има случаи, когато руски компании, включително компании с държавно участие, отказват да работят със санкционирани банки и предприятия под предлог, че самите те рискуват да попаднат под санкции", каза Турчак. Според "Единна Русия" това е "всъщност пряко съучастие във влошаването на икономическата ситуация".

The Atlantic: Как Западът подкопава собствените си санкции

The Atlantic: Как Западът подкопава собствените си санкции

Западните санкции срещу Русия бяха много по-широки, отколкото много експерти очакваха, но има уловка

Това не е първият път, когато идеята за наказване на бизнес-субектите, които изпълняват санкциите, се обсъжда от руските власти. Още през 2018 г. такъв законопроект беше разработен от група влиятелни депутати, оглавявани от председателя на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин.

Инициативата дори успя да мине на първо четене, но най-големите руски бизнесмени се противопоставиха остро на тази идея. В резултат на това документът остана без движение в продължение на почти четири години - докато в началото на март, след значителна ревизия, въз основа на него не беше приет проект на закон за отговорността за разпространяване на "фалшиви новини" за руските въоръжени сили.

Ще се превърнат ли Украйна и Русия в Сирия и Северна Корея?

Ще се превърнат ли Украйна и Русия в Сирия и Северна Корея?

Анализ на френския ежедневник Le monde