Независимо от причината за напускането им на Русия, чуждестранните компании трябва да разберат, че няма да е лесно да се върнат на нашия пазар. За това предупреждава заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер Дмитрий Медведев.

В съобщение, публикувано на страницата му ВКонтакте, той посочва, че Москва е "успяла да осигури продоволствена сигурност" и "да разреши редица въпроси в областта на заместването на вноса", когато "Западът отново предизвика паника" и наложи санкции през 2014 г.

Относно фалита и потенциалната национализация на имуществото на чуждестранните компании, които напускат страната, Медведев подчерта, че би било честно руското правителство да направи това.

Целта на правителството е да задържи работниците на заплата и да създаде нови производствени мощности, които "чуждестранните инвеститори изоставиха в паниката си", подчерта той.

Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс прекратяват бизнеса си в Русия

Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс прекратяват бизнеса си в Русия

Макдоналдс временно ще затвори всичките си 850 ресторанта на територията на Русия

Нахлуването на Русия в Украйна бе посрещнато остро от западните лидери. Бяха наложени редица санкции срещу Русия и президента й Владимир Путин.

Социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Ютуб ограничиха достъпа си на територията на Русия.

Спортът на страната също пострада. УЕФА отне домакинството на страната на финала от Шампионската лига. На руските спортисти им бе отнета възможността да участват на големи международни форуми и състезания.

Петролният гигант "Шел" обяви, че спира да купува руски петрол и газ.

Русия обмисля национализация на собствеността на напусналите чуждестранни фирми

Русия обмисля национализация на собствеността на напусналите чуждестранни фирми

Целта е запазване на работните места

Компаниите "Макдоналдс", "Старбъкс" и "Кока-Кола" също обявиха, че спират бизнеса си в Русия.

Множество страни пък спряха износа на стоки за Русия в знак на несъгласие с руската агресия в Украйна.

Санкциите засегнаха сериозно и финансовите институции в Русия. Няколко банки бяха изключени от международната система СУИФТ.