Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс са поредните компании, които спират бизнеса си в Русия, информира Би Би Си (BBC). Причината за това е руското нахлуване в Украйна.

Макдоналдс временно ще затвори всичките си 850 ресторанта на територията на Русия. Старбъкс пък обявиха, че напълно затварят обектите си в страната.

Днес "Хайнекен" спря производството и продажбите на бира в Русия.

Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс предприеха тази стъпка, след като върху компаниите беше подложен натиск за предприемане на действия след нахлуването на Русия в Украйна. От трите фирми обаче обявиха, че ще продължат да плащат заплатите на персонала.

Трите компании, които се присъединиха към вълната от фирми, напускащи Русия заявиха, че го правят, защото "акционерите и по-широките заинтересовани страни не биха се застъпили за продължаване на генериране на приходи и печалби" от страната.

PayPal спря услугите си в Русия

PayPal спря услугите си в Русия

Президентът на PayPal Дан Шулман заяви, че компанията прекратява активността си в Русия поради сегашните обстоятелства

Макдоналдс се появи в страната за първи път през 1990 година, когато СССР отваряше своята икономика. Веригата привличаше хиляди клиенти със своите бургери и пържени картофки. Затварянето на Макдоналдс има символично значение и може да накара други вериги да направят същото.

От компанията обявиха, че не знаят дали някога пак ще отворят ресторантите си в Русия. Междувременно Макдоналдс затвори и 108-те си ресторанта в Украйна.

От Кока Кола обявиха още вчера, че прекратяват бизнеса си в Русия, който носеше 2% от приходите на компанията. "Сърцата ни са с хората, които търпят несъзнателни последици от тези трагични събития в Украйна.", допълниха от компанията.

И Airbnb се изтегля от Русия и Беларус

И Airbnb се изтегля от Русия и Беларус

Нови ограничения

Един от големите конкуренти на Кока кола - Пепси също преустанови бизнеса си в Русия.

Старбъкс обявиха, че спират вноса на продуктите си в Русия.

Нахлуването на Русия в Украйна бе посрещнато остро от западните лидери. Бяха наложени редица санкции срещу Русия и президента й Владимир Путин. Социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Ютуб ограничиха достъпа си на територията на Русия. Спорта на страната също пострада. УЕФА отне домакинството на страната на финала от Шампионската лига. На руските спортисти им бе отнета възможността да участват на големи международни форуми и състезания. Петролния гигант "Шел" обяви, че спира да купува руски петрол и газ.

Множество страни пък спряха износа на стоки за Русия в знак на несъгласие с руската агресия в Украйна.

Санкциите засегнаха сериозно и финансовите институции в Русия. Няколко банки бяха изключени от международната система СУИФТ

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател