Цените на петрола паднаха с около пет долара за барел в понеделник, тъй като инвеститорите възлагат надежди на дипломатическите усилия на Украйна и Русия за прекратяване на конфликта. Американският суров петрол достигна цена от 103 долара на барел. Едновременно с това идват притеснителни новини от Китай - скокът на случаите на COVID-19 в страната е застрашително висок и връща спомените за пролетта на 2020 година, предава Ройтерс.

Украйна и Русия преговарят чрез видеовръзка, а преговарящите дадоха най-оптимистичните си оценки преди тези преговори и след разговори през уикенда, предполагайки, че е възможно да има положителни резултати до дни.

"Освен новите преговори между Украйна и Русия, предполагам, че новите локдауни в Китай са причината за негативното начало на седмицата за суровия петрол", каза анализаторът на UBS Джовани Стауново.

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител след Съединените щати, отчита скок в случаите на COVID-19, тъй като силно предаващият се вариант "Омикрон" се разпространява в повече градове, предизвиквайки огнища от Шанхай до Шенжен.

"Тази седмица участниците на пазара следят отблизо как се развива износът на руски петрол. Досега този месец петролните потоци не са били прекъсвани", добави Стауново.

Производството на петрол и газов кондензат в Русия се е повишило до 11,12 милиона барела на ден (bpd) досега през март, съобщиха за Ройтерс два източника, запознати с данните за производството на петрол, въпреки санкциите срещу руските въглеводороди.

Съединените щати обявиха забрана на вноса на руски петрол, а Великобритания заяви, че ще ги прекрати постепенно до края на годината. Русия е най-големият износител на суров петрол и петролни продукти в света, като доставя около седем милиона барела на ден или 7% от световните доставки.

Британският премиер Борис Джонсън се опитва да убеди Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол, каза министър от неговото правителство след съобщения, че Джонсън ще пътува до страни от Бликзкия изток тази седмица.

Страните от Г-7 ограничават енергийната си зависимост от Русия

Страните от Г-7 ограничават енергийната си зависимост от Русия

Япония не уточнява дали ще се присъедини към ембаргото върху руския петрол

"Цените на петрола може да продължат да се забавят тази седмица, тъй като инвеститорите все още оценяват въздействието на санкциите върху Русия, заедно с добрите новини от преговорите за прекратяване на огъня", каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.