Групата на седемте най-богати държави в света, известна като Г-7, се съгласи да ограничи зависимостта си от руски енергийни продукти. Това обяви японският министър на икономиката, търговията и индустрията Коичи Хагиуда, цитиран от "Ройтерс".

След срещата на министрите на енергетиката от Г-7 той уточни, че ще бъде трудно веднага да се промени курсът в тази област. По негови думи обаче участниците в срещата са се съгласили да се стремят към ограничаване на зависимостта от руски енергийни продукти занапред.

Русия е основен износител на газ, включително за Европа. Тя е и е петият по големина доставчик на втечнен природен газ за бедна на ресурси страна като Япония.

Хагиуда и останалите енергийни министри от Г-7 са се обединили около мнението, че е необходима бърза диверсификация на енергийните източници, включително използването на ядрена енергия.

Борис Джонсън стъпка по стъпка къса зависимостта от руски нефт и газ

Борис Джонсън стъпка по стъпка къса зависимостта от руски нефт и газ

Индиректно обаче потвърди, че се водят такива разговори

Индустриализираните страни от Г-7 ще преоценят ефективността на ядрената енергия.

Повечето от ядрените реактори в Япония бяха затворени след ядрената катастрофа във Фукушима преди 11 години, като в момента работят само шест спрямо 54 преди аварията.

Хагиуда не поясни дали Япония ще се присъедини към ембаргото върху руския петрол.

Срещата на енергийните министри от Г-7 се проведе, след като САЩ забраниха целия внос на петрол и газ от Русия заради инвазията в Украйна.

Великобритания също представи планове за постепенно премахване на вноса на руски петрол през тази година.

Зеленски благодари на Байдън за забранения внос на руски петрол

Зеленски благодари на Байдън за забранения внос на руски петрол

САЩ окуражават други държави да наложат същите санкции