Властите в Китай съобщиха за 1337 локално предавани случая на COVID-19 в десетки континентални градове в понеделник, информира Асошиейтед прес. Причината е бързо разпространяващият се вариант, известен като "стелт омикрон", който подхранва най-голямото огнище на заразара в Китай от две години.

По-голямата част от новите случаи са в далечната североизточна провинция Джилин - 895. Шенжен съобщи за 75 нови случая, когато жителите започнаха първия от трите кръга на масово тестване. Длъжностните лица в неделя наложиха локдаун на града, който има 17,5 милиона души население и е основен технологичен и финансов център в съседство с Хонгконг.

Ръстът в континенталната част на Китай заразява хората в градове, вариращи от Шенжен до Циндао на брега, до Синтай на север и броят им непрекъснато се увеличава от началото на март. Въпреки че броят е малък в сравнение с бройката, съобщена в Европа или САЩ, или дори в град Хонгконг, който отчете 32 000 случая в неделя, той е най-високият от първото голямо огнище на COVID-19 в централния град Ухан в началото на 2020г.

COVID епидемията в Китай се разраства неудържимо

COVID епидемията в Китай се разраства неудържимо

Страната отчете близо 3400 нови случая за денонощие

Китай е видял много малко инфекции след стриктното затваряне в Ухан, тъй като правителството твърдо се придържа към своята стратегия за нулева толерантност, която е фокусирана върху спиране на предаването на коронавирус възможно най-бързо, като разчита на строги блокирания и задължителни карантини за всеки, който е дошъл в контакт с положителен случай.

Правителството даде знак, че ще продължи да се придържа към стриктната си стратегия за спиране на предаването за момента.

В понеделник Джанг Венхонг, известен експерт по инфекциозни болести в болница, свързана с университета Фудан в Шанхай, отбеляза в есе за китайския бизнес център Caixin, че броят на заразените в континенталната част на страната все още са в началните етапи на "експоненциално нарастване". Шанхай потвърди 41 нови случая в понеделник.

Голяма част от настоящата епидемия се задвижва от варианта, известен като "стелт омикрон", отбеляза Джанг. Ранните изследвания показват, че се разпространява по-бързо от оригиналния омикрон, който сам по себе си се разпространява по-бързо от оригиналния вирус и други варианти.

"Но ако страната ни се отвори бързо сега, това ще причини голям брой инфекции при хората за кратък период от време", написа Джанг в понеделник. "Без значение колко нисък е процентът на смъртността, той все пак ще причини изтичане на медицински ресурси и краткосрочен шок в социалния живот, причинявайки непоправими вреди на семействата и обществото.", добави той.

Китай отчита невиждан от 2 г. скок на новите случаи на COVID-19

Китай отчита невиждан от 2 г. скок на новите случаи на COVID-19

769 новозаразени са регистрирани през последното денонощие