Медицината е наука по дефиниция и изкуство по практика. Това припомни министърът на здравеопазването Илко Семерджиев на младежите лекари и студенти по медицина от ромски произход преди да ги награди с почетни грамоти по повод Международния ден на ромите и Деня на здравния работник - 7-ми април.

Досега на медицинската професия са се посветили 250 роми. За тази година са предвидени средства за подпомагането издръжката на 215 здравни медиатори в 115 общини.

Здравният министър д-р Илко Семерджиев пожела на студентите да бъдат щастливи и най-вече устойчиви. Той отбеляза, че всички професии в медицината са трудни, но за сметка на това са благородни и носят много удовлетворение.

По думите му медицината изисква много труд, посвещение и всеотдайност в практикуването на професията. "Всички, които се посвещавате в работа в здравната сфера сте били предварително наясно, че се изискват много усилия", каза още здравният министър.

Той припомни, че човек се развива в тези професии цял живот, учи се непрекъснато. "Хората, които сте събрани тук заслужавате много висока оценка", изтъкна Семерджиев.

В поздравителен адрес по случай Световния ден на здравето - 7 април здравният министър честити празника и на всички свои колеги, които се занимават с здравеопазването у нас.

"Здравеопазването е мисия, която не зависи от националност, език, политическа система и дори религия, тъй като неговото призвание е да помага, спасява и дава шанс за живот", допълни Семерджиев.

Тази година Световната здравна организация (СЗО) избра за празника мотото "Да поговорим за депресията". Според статистиката на СЗО депресивните оплаквания в световен мащаб нарастват - над 350 милиона души страдат от депресия или психични проблеми по света. Според Евростат около 8% от българите на възраст над 18 години се вписват в това число.

Семерджиев изрази и съпричастност към проблемите в здравната система, водещи стотици здравни професионалисти да напускат родината всяка година.