Трансфузионната система не е само част от системата на здравеопазването, а една сериозна част, свързана с националната сигурност. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев при представянето на NAT технологията за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система в България.

По думите му с NAT технологията се вдига на едно високо качеството трансфузионната система и чрез нея ще бъдат предотвратени бъдещи заболявания от хепатит B и C.

Преливането на кръв е пряко свързано с интензивните лечения, които спасяват хиляди хора, като например в спешната помощ, онкологията и хематологията. Безспорно кръвта и кръвните подрукти са необходими при бедствия и катастрофи, където също се налага да бъде преливана кръв, подчерта Ананиев.

Въвеждат NAT технология за диагностика на дарената кръв

Въвеждат NAT технология за диагностика на дарената кръв

Тази технология обхваща и периода, когато заразата още не се показва

В Европа и света науката върви бързо и NAT технологиите са въведени в много европейски държави. С въвеждането на технологията ще бъде дадена сигурност от резултатите на кръвните изследвания и ранната диагностика на хората, които са получили инфекция от заразената кръв, за да може да се реагира по-бързо, акцентира здравният министър.

"NAT технологиите са важни за нас и ние ще инвестираме за в бъдеще в тях", категоричен беше Ананиев, с което благодари на МОН за инвестициите по реализиране на проекта.

От своя страна Даниела Дариткова увери, че законодателите ще гарантират устойчивост в следващите бюджетни процедури, защото е много важно проектът да работи за хората. Тя също се съгласи със здравния министър, че трансфузионната хематология е една от най-важните предпоставки за здравната национална сигурност на страната.

69 000 българи не знаят, че са заразени с хепатит С

69 000 българи не знаят, че са заразени с хепатит С

Годишно 1,4 млн. души в света умират от вирусни хепатити

Финансирането на NAT технологията е направено от Министерство на образованието и науката (МОН) на стойност 5 млн. лв. Заложено е да бъдат закупени 6 апарата. След монтирането на два апарата в София и четири в регионалните центровете Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен са обучени и хора, които да работят с тях. В програмата е заложено да бъде изследван всеки един дарител на кръв, независимо от коя точка на страната.

Технологията (NAT тест - Nucleic Acid Testing) се въвежда за първи път в България като най-съвременния метод за изследване на кръв за трансмисивни инфекции в световен мащаб. Основна цел на NAT тестването е повишаване качеството и безопасността на кръвта и кръвните съставки, както и скъсяване на времето за получаване на резултати от направените изследвания.

Освен това има предложени законодателни промени, които предвиждат съответният център, който изследва кръвта на дарителите, да уведомява незабавно дарителя за това дали той е заразен от СПИН, хепатит C или B. По този начин ще бъде предотвратена опасността от бъдещи заболявания на други граждани, тъй като хората не са запознати, но в същото времето Районните здравни инспекции (РЗИ) и личните лекари не са откликнали на указанията за постоянен контрол върху резултатите от кръвните изследвания, завърши Ананиев.

Той пожела успех на Националния център по трансфузионна хематология, както и на регионалните центрове, защото всичко това се прави за здравето на хората.