В Световния ден на здравето по инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС), точно в 12 часа, медици от цялата страна сведоха глави и с вой на сирени почетоха паметта на своите колеги - лекари, медицински сестри, здравни специалисти, борили се до последно, но загубили битката с COVID-19.

Директорът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски отчете пред медиите, че през последната година страната загубила над 120 медици в тази пандемия. Докато седяхме и отдавахме почит на нашите колеги, се досетих, че 142 са медицинските чинове, които са загинали през годините, а сега само за година, те са повече от 120 души, което е изключително разтърсващо за мен, изтъкна генерал Мутафчийски.

Атанас Мангъров се предлага за нов главен здравен инспектор

Атанас Мангъров се предлага за нов главен здравен инспектор

Прогнозата му е, че до седмица-две ще има затихване на епидемията

"Колегите обаче показаха какво значи да бъдеш на висотата на професията и на морала. Те наистина са героите на нашето време. Не се отказаха да се грижат за своите пациенти, пренебрегнаха всякакви опасности и семействата си, само за да спасяват човешки животи. Поклон пред тяхната саможертва'', каза още генерал Мутафчийски.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов също почете паметта на загиналите медици пред ВМА, заедно с директора на болницата и председател на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

"Искам да честитя празника на всички колеги - лекари и специалисти по здравни грижи, да им пожелая здраве и да им благодаря за неуморния труд и грижи. За съжаление, много от колегите ни загубиха битката с коварната болест. Поклон и светла им памет!", обърна се към колегите си д-р Брънзалов.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви: "Дълбок поклон пред стоицизма, човещината, вярата и надеждата, които всички медици носят в душите и сърцата си. Поклон пред паметта на онези герои в бяло, които не са сред нас, но винаги ще носим в сърцата си". Той пожела на своите колеги здраве, кураж и вяра.

Кръстиха улица в село Краище на името на лекарите Емил, Муса и Ава Вакльови

Кръстиха улица в село Краище на името на лекарите Емил, Муса и Ава Вакльови

Семейството медици не успя да пребори коронавируса

И пред "Пирогов" се състоя импровизирана церемония в памет на загиналите лекари и медицински сестри.

Там зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски заедно с негови колеги запазиха минута мълчание пред болницата. "От една страна всички заети в сектора имат повод за празник, защото имат с какво да се гордеят. През изминалата тежка година нито един от тях не се отказа и не се огъна пред едно бреме. Остана на мястото си и това се видя от цялото общество. От друга страна не е време за празнуване, защото редица колеги изгубиха животите си, помагайки на другите. Поклон и светла им памет!", каза проф. Габровски.