Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) не откриха масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли. Те са извършили медицински прегледи на настанени в регистрационно-приемателния център на 18 и 19 ноември, съобщават от лечебното заведение.

Припомняме, че жителите на Харманли излязоха на протест заради притесненията си, че мигрантите в центъра страдат от редки заразни болести като краста и кожна лайшманиоза. По настояване на омбудсмана Мая Манолова здравният министър в оставка Петър Москов изпрати в центъра медицински екипи, които да прегледат всички мигранти. От днес те временно няма да имат право да излизат извън лагера.

Специалистите от ВМА са заключили, че единственият случай със суспекция за Лайшманиоза - кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

Бежанците в Харманли страдали заради лоша хигиена, а не от заразни болести

Бежанците в Харманли страдали заради лоша хигиена, а не от заразни болести

Обясни шефката на Агенцията по бежанците

Те са провели прегледите в медицинския пункт на бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев. Екипът е бил съставен от полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев - началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог.

Специалистите са прегледали общо 128 заболели бежанци: 91 мъже, 16 жени и 21 деца. 106 от пациентите са от африкански произход. След тях се нареждат сирийците - 12, 8 иракчани и един иранец.

Най-често диагностицираните заболявания са: пиодермия - при 36 пациенти, скабиес - 26 и варицела, от която били болни 18 пациенти, включилтелно деца от 1 до 8 години. При 15 от чужденците е диагностицирана остра вирусна инфекция, а при 16 - дерматит.

От ВМА изтъкват, че заболяването скабиес се разпространява заради нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра. Това допринасяло и за усложнените форми на протичане.

Специалистите от ВМА и директорът на центъра са набелязали адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне с контагиозните заболявания сред бежанците, допълват от болницата.