Агенцията за бежанците има сключен договор с фирма за охрана на центъра за бежанци в Харманли. Това обяви в студиото на БиТиВи председателят на агенцията Петя Първанова. По постове в целия център са разпределени 55 служители. Първанова подчерта, че частната охранителна фирма от снощи е усилила охраната. Вече са разположени постове на жандармерията и полицейските патрули са увеличени.

Припомняме, че от днес бежанският център в Харманли временно е затворен и мигрантите няма да могат да го напускат. Официално обаче лагерът не е под карантина. Решението е на здравния министър в оставка Петър Москов и директора на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Временно затварят мигрантите в бежанския център в Харманли

Временно затварят мигрантите в бежанския център в Харманли

Решението е на Петър Москов

Повод за превантивната мярка са опасенията за наличие на екзотични болести сред бежанците в лагера в Харманли. От здравното министерство отрекоха в центъра да има наличие на лайшманиоза. Касаело се за краста.

Петя Първанова подчерта, че наличието на болни от различни заболявания на територията на бежанския център в Харманли не надхвърля процента на болни граждани в населените места на територията на страната. По думите й раните по кожата на някои от настанените в центъра са в резултат на лоша хигиена, а не на заразно заболяване.

Петя Първанова обясни временното затваряне на центъра с превантивна мярка за успокоение на жителите на Харманли.

Няма заболяване, което да налага карантина в лагера в Харманли

Няма заболяване, което да налага карантина в лагера в Харманли

Директорът Димитър Захариев отрича да се крие информация

Първанова призна, че има ограда, която липсва и съществува опасност бежанците да продължат да напускат лагера. Центърът в Харманли е 175 декара и не е ограден напълно. Ограда за една част щяла да бъде направена до 14 декември. Оставал обаче 100-метров участък без ограда и там трябвало да има полиция.

Петя Първанова обясни, че центърът ще остане затворен, докато не бъдат изследвани всички, за които има съмнение, както и видимо здрави, но контактни със заразени.

Москов изпрати лекари да прегледат бежанците в Харманли

Москов изпрати лекари да прегледат бежанците в Харманли

Екип от специалисти да извърши скрининг за краста и кожна лайшманиоза

От своя страна директорът на Районната здравна инспекция в Хасково д-р Соня Димитрова обяви, че се очаква лекарите да влязат в центъра до края на седмицата. Тя подчерта, че мярката е безпрецедентна. Тя е в отговор на страховете на местните жители от зарази и последвалите протести.

8 случая на малария са регистрирани в центъра от началото на годината. Миналата седмица е документиран последният случай. Димитрова посочи, че през лятото са направени 1400 изследвания за болестта. Поради сезонния характер на заболяването в момента такова изследване не било нужно.