Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна. Това стана ясно от коментара пред Нова тв на доктор Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Други заболявания пък стават типични за юношеската възраст, не за детската. Затова се налагало преразглеждане на имунизационния си календар.

Той обясни още, че идеята за новия имунизационен календар идва след обсъждане със здравните експерти. За десет години у нас е намаляла заболеваемостта от туберкулоза.

Лекарите не одобряват част от промените в имунизационния календар

Лекарите не одобряват част от промените в имунизационния календар

Според тях те са неприложими у нас

Ефектът от такъв тип промени е дългосрочен, увери Кунчев. Приемите трябва да са толкова, колкото са нужни, смята той. Не трябва непрекъснато да се увеличава приемът на ваксини.

В промените няма търсен икономически ефект. Ваксината срещу варицела ще влезе в препоръчителния календар. Една фирма вече е започнала процедура по регистрация на тази ваксина.

Доц. Любомир Киров, представител на общопрактикуващите лекари, обясни, че допълнителният прием на ваксина срещу коклюш е позитивен. Той иска да остане пробата манту, която трябва да отпадне, защото тя е ориентир за лекарите. Медиците смятат, че спадът на заболеваемостта от някои болести е заради мерките, които се вземат. Общопрактикуващите лекари не са участвали в обсъжданията.

Родители искат по-радикални промени в имунизационния календар

Родители искат по-радикални промени в имунизационния календар

Настояват за пълно, а не частично премахване на доказано неефикасните ваксини