Ситуацията с недостига на медицински сестри е доста по-трагична от тази с лекарите. Това заяви пред БНР Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти.

Тя поясни, че лекарите, за разлика от медсестрите, са подкрепени от специализанти.

По нейни думи, ако в Бургас една медицинска сестра обслужва 17 болни, то на много места в провинцията обслужва по 30 болни.

Относно призивите за включване на студенти по медицина шести курс в помощ на медиците, лекуващи пациенти с коронавирус, Илиева подчерта, че тези студенти вече работят и попълват липсите в системата.

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Привличат студенти за първа линия срещу COVID-19

Министър Ангелов призна, че навлизаме в сериозна фаза на епидемията

Тя предупреди, че ако те бъдат командировани в инфекциозните звена, ще бъдат оголени други сектори, където те полагат труд. Илиева заяви, че тези студенти полагат труд на мястото на медицински сестри, но се назначават като болногледачи. По нейни думи това е известно и на управляващите, и на ръководителите на болниците, но през годините не са били взети никакви мерки.

Илиева посочи, че след трансформирането на вътрешните звена в инфекциозни медицинските сестри са принудени да работят с такива пациенти, независимо дали са обучени да го правят. Тя предупреди, че на много места отново започват да липсват лични предпазни средства.

Според нея при нарастване на броя на заразените болниците няма да издържат, но не заради липса на легла и апаратура, а поради недостиг на хора.