Напрежение се нагнети около процедурата за провеждане на конкурс за нов управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив, съобщава БНТ.

Причината е, че в надпреварата могат да се включат и кандидати, които нямат медицинско образование.

Основните изисквания към кандидатите за поста са Да имат програма за развитие на онкодиспансера, образователна степен "магистър" и 5-годишен стаж.

По този начин се оказва, че според разпоредба на правителството конкурсът може да спечели цигулар или учител по рисуване например.

Кметът Здравко Димитров обаче е категоричен, че става въпрос за сериозно заведение, което трябва да се ръководи от медик, човек който разбира.

За останалите общински здравни заведения от кандидатите за управленския пост се изисква икономика, медицина или здравен мениджмънт. Техните финансови показатели обаче са значително по-лоши от тези на онкодиспансера.

Настоящият управител на КОЦ-Пловдив-р Парашкев Цветков смята, че по тази причина има апетити за управляване. Ние реализираме един сериозен приход от дейността на онкодиспансера - за миналата година е 1 560 000 лева, изтъкна той.

Само за 2019 г. в онкоцентъра са регистрирани над 5500 новозаболели, а общия брой на лекуваните пациенти е 50 000.