Няколко сценария за развитие на мерките срещу коронавируса у нас представи пред Нова телевизия бившият здравен министър доктор Мирослав Ненков.

"Властите имат следните варианти - да кажат, както в Швеция - носете маски, мийте си ръцете, няма ограничения. Вторият е "късият повод", от който нашите власти се страхуват", отбеляза той.

Относно начина, по който протичат грижите за пациентите с тежки случаи на COVID-19, анестезиологът обясни, че при тях достигат хора, които преди всичко са развили белодробните симптоми на болестта - сериозно болни пациенти, за които е необходимо да бъдат обдишвани с техника. За тях, извън специфичните медикаменти, се прилагала обща реанимационна грижа.

Антирекорд: 785 нови случая на COVID-19

Антирекорд: 785 нови случая на COVID-19

8 починали за денонощие

Той призова хората да потърсят медицинска помощ, още щом забележат първия симптом.

"Свикнали сме, когато кихаме, кашляме и имаме температура, да казваме, че това е настинка. Сега обаче ситуацията е малко по-различна. Първо трябва да се отиде при личния лекар", заяви медикът.

Според Ненков ситуацията около коронавируса е нова. По негови думи в администрацията завоите се взимали много бавно и плавно.

Той изрази надежда, че няма да се стигнe дотам, че лекарите да избират кого да лекуват.

Кунчев: Затягаме мерките възможно най-късно и най-меко

Кунчев: Затягаме мерките възможно най-късно и най-меко

Въпреки рязкото повишаване на случаите от коронавирус