Лечението на рака на пикочния мехур и меланомът със средствата на имуноонкологията представиха по време на пресконференция. Събитието се организира от фармацевтична компания MSD. Целта е да се постави цикъл от пресконференции, свързани с имунотерапията, а поводът е световният месец за борбата с меланом и рака на пикочния мехур.

Д-р Марчела Колева, завеждащ Клиника по медицинска онкология, представи актуалните данни и статистика за честотата на рака на пикочния мехур.
В ЕС то е четвъртото по честота заболяване при мъжете и осмото при жените.

Според данни от Националния рамков регистър новозаболелите през 2015 г. са 1 745.

Според данните през 2017 г. в САЩ са диагностицирани 79 хиляди нови случаи, а смъртните 17 000.

Сред рисковите фактори, които д-р Колева открои са тютюнопушенето и не пиенето на достатъчно количество вода.

Така при пушачите се наблюдава четири пъти повече увеличение на честотата на заболяването спрямо непушачите.

Ракът на пикочния мехур в напреднал стадий традиционно се лекува с химиотерапия, но много от пациентите са неподходящи или лечебните опции са ограничени най-често заради напреднала възраст или наличието на съпътстващи заболявания.

Доказана е ефективността на чекпойнт инхибитори при хора, които не са отговаряли на критериите за лечение с цисплатина и други случаи на напреднали фази на рака на пикочия мехур.

Всъщност няма скрининг на рака на пикочния мехур. Обичайно пациентите се явяват при лекаря, когато са забелязали кръв в урината и то без болка. Медицинската история - е първата стъпка, която трябва да насочи лекаря и пациента за по-нататъшни клинични изследвания и визуални изследвания - цистоскопия.

Данните за меланомът представи д-р Красимир Киров, завеждащ Клиниката по онкодерматология УМБАЛ "Царица Йоана". Според данните за 2015 г. 300 хиляди души са заболели от меланом в световен мащаб. Смъртността е 59 000. За сравнение през 2011 година смъртността е била по-висока - 69 000

В България меланомът е рядко заболяване. Поради недостатък на регистрацията все още се регистрират напреднали меланоми. Техният брой е около 500 на година, а броят на починалите пациенти е около 180 годишно, заяви д-р Киров.
Като проблем д-р Киров открои фактът, че един от препаратите, използвани за лечение, не се имбурсира от НЗОК. В бивша Югославия, например се реимбурсира пълният набор от препарати.

Стана ясно още, че имунотерапията за рака на пикочния мехур не спада към така наречените нови молекули.