В аптечната мрежа от доста време липсват два антикауголанта - антитромботични препарата и един вид протеин, използван традиционно при лечение на ревматологични заболявания, но при пациенти с Covid- 19. Те се изнасят. Липсват в момента няколко антибиотици.

Това заяви пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Болниците да поддържат резерв от лекарства за COVID-19 обсъждат от МЗ

Болниците да поддържат резерв от лекарства за COVID-19 обсъждат от МЗ

Описват критериите и редът, при които резервът ще се разпределя и използва

"Но тези антибиотици могат да се заменят с други, затова не е тревожно, липсват обаче редица други лекарства - за ревматоиден артрит, за астма. Търсят се най-вече антибиотиците за лечение на Covid- 19. Последните две седмици с около 40 на сто е нараснало търсенето на антибиотици, като тези за деца с около 300 %, което говори, че Делта вариантът засяга децата", обясни Костов.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки здравното министерство е наясно с дефицитите чрез своята информационна система за наличностите и потреблението на лекарства. Вземат мерки, но само за някои медикаменти, поясни председателя на аптечния бранш.

Разследват мъж за контрабанда на лекарства за стотици хиляди левове

Разследват мъж за контрабанда на лекарства за стотици хиляди левове

Той ги е внесъл от Турция през ГКПП "Капитан Андреево"

"Има още много други лекарства, на които трябваше отдавна да бъде забранен износът, както за антикуагулантите, за които МЗ забрани, други лекарства, които не са свързани с коронавируса. Те са оригинали лекарства, които се изнасят от нашата страна, пациентите губят от това и няма откъде да си ги набавят, а те са скъпоструващи и животозастращяващи", каза той.

Затова този система трябва да се използва по-добре от МЗ. В това число има около 40 лекарства, които хронично липсват от години на нашия аптечен пазар - част от тях са незаменими и няма алтернатива за тях. Затова трябва да има забранителни списъци за износ на липсващите медикаменти, допълни Николай Костов.

Припомняме, преди година заради интервю, в което предупреждава за недостиг на лекарства бе привлечена под наказателна отговорност председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Мобилно приложение на НЗОК известява, ако купуват вашите лекарства

Мобилно приложение на НЗОК известява, ако купуват вашите лекарства

Допълнението влиза в сила до края на юни

На 4 август 2021 г. тричленният съдебен състав е потвърдил решението на първоинстанционния съд и е оправдал Сербезова по обвинението, че със свои изявления за недостиг на лекарства по време на пандемията от COVID-19, е дала "заблуждаващи знаци за тревога". Според съдaпротестът на районната прокуратура срещу оправдателната присъда е неоснователен.