Университетската болница "Проф. д-р Александър Чирков" връща старото си име "Света Екатерина". Решение за това е подписал здравният министър Христо Хинков, съобщават от Medical News, позовавайки се на документ от 5 декември. Промяната обаче все още не е вписана в Търговския регистър. Самата болница "Света Екатерина" само около година и половина всъщност се казва на името на проф. Александър Чирков, преименувана през юли 2022 г. Софиянци я знаят като Чирковата болница, именно защото именитият лекар е един от създателите й.

По този повод Министерството на здравеопазването излезе с позиция, че проф. д-р Александър Чирков е изразил категоричното становище приживе името "Света Екатерина" да остане и след него. Това не е промяна на името, а връщане на старото, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница, подчертават от МЗ.

В публикацията на Medical News са изброени мненията на проф. Димитър Петков- настоящ управител на "Проф. д-р Александър Чирков", както и на управителя на "Аджибадем сити клиник" Андрей Марков, който е против връщане на старото име.

Разразилият се спор явно е плод на борба и премерване на чест между различни групи лекари. До това навежда и останалата част от позицията на Здравното министерство.

"Две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: "протестираме и апелираме да върнете старото й име!"

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези искания са: "Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

В МЗ одобриха УМБАЛ "Св. Екатерина" да носи името на проф. д-р Александър Чирков

В МЗ одобриха УМБАЛ "Св. Екатерина" да носи името на проф. д-р Александър Чирков

На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа

По настояване на проф. Александър Чирков освещаването е извършено от Патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата, посочват от МЗ. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг Български патриарх.

През годините името "Света Екатерина" се е превърнало в нарицателно и е разпознаваемо както за пациентите, така и за лекарската гилдия у нас и по света, изтъква се още в позицията на министерството.

И подчертават - на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. А непосредствено над фоайето, под иконата на "Св. Екатерина", е изложен негов портрет.

"Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на "Проф. д-р Александър Чирков", допълват от Здравното министерство.

Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение.

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва "Св. Екатерина" и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург, изтъкват от МЗ.

Това са и основните мотиви за решението на новото ръководство на Министерството на здравеопазването за възстановяване на първоначалното име на болницата "Света Екатерина". Решението е получило одобрението на лекари и пациенти и цялостна обществена подкрепа, пише още в позицията.

Почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков

Почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков

Той е почувствал неразположение през нощта