Всички стандарти в здравеопазването трябва да бъдат пренаписани. Това е мнението на доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

В момента стандартите налагат количествени критерии, обясни пред БНР позицията си Кацаров. Според него те са написани с единствената цел да бъдат закрити част от болниците, преди всичко общински и частни болници.

Здравната система е работила не по-зле преди 2010 година, когато е нямало нито един медицински стандарт, смята Кацаров. Стандартите бяха въведени през 2010 година, като един от мотивите, с които ги рекламираха, беше, че така ще се намалят разходите на Здравната каса и ще се повиши качеството на медицинската помощ. 

Стандартите обаче трябва да станат стандарти за качество на медицинските услуги, а не да налагат количествени критерии кое колко квадратни метра трябва да бъде и колко на брой лекари трябва да има в едно или друго отделение.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването са оспорили част от стандартите, преди министър Москов да е започнал каквито и да било реформи.

Припомняме, Върховният административен съд отмени вече част от здравната реформа на Петър Москов, след като отмени и наредбата, според която трябваше да се проучва удовлетвореността на пациентите

За Стойчо Кацаров тези решения на съда не са неочаквани, тъй като нарушенията при издаването на наредбите са изключително фрапантни. „Съдът трябва много да си затвори очите, за да не отмени подобен нормативен акт”, коментира той.