Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ. Това заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

Той подчерта, че от сдружение са категорично против прилагането на постановлението, с което се преформатира дейността на ТЕЛК комисиите, тъй като според тях то е неработещо.

Сдружението на общинските болници е изпратило свое мотивирано становище по темата. Подготвя се и жалба, която другата седмица ще бъде заведена в съда.

Идеята е да защитим лечебните заведения, които управляваме, посочи Тотев и допълни, че от сдружението предлагат на този етап да се стопират нещата с ТЕЛК-а.

Новите промени в процедурите за ТЕЛК и НЕЛК

Новите промени в процедурите за ТЕЛК и НЕЛК

Предвижда се ограничаване на броя на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата

Според него има обективна невъзможност да се прилагат новите разпоредби за медицинската експертиза.

"Трудът в България е право, не задължение. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите трябва да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха категорични - просто си вдигаме чуковете и си отиваме", обясни ситуацията Тотев.

"Трудно е, когато живеете в София, а трябва да се явите на ТЕЛК в Ямбол или Пазарджик. Дори да е само по документи, трябва да отиде човек, който да ви занесе набора от изследвания и всичко, което изисква самият ТЕЛК за освидетелстване. Най-добре е да се явиш на комисия по местоживеене", посочи и Меглена Христова от Луковит, майка на младеж с ТЕЛК решение.

Според нея нищо в решението не улеснява човека с увреждане и неговите близки.

Омбудсманът алармира, че новият правилник за ТЕЛК оставя нерешени проблеми

Омбудсманът алармира, че новият правилник за ТЕЛК оставя нерешени проблеми

Диана Ковачева изпрати становище до служебния здравен министър Асен Меджидиев