В България няма данни за заразени с легионерска болест. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

По думите му повишен риск от заболяване има при хора в по-напреднала възраст, бивши и настоящи пушачи, хора с хронични заболявания и засегната имунна система.

Кунчев уточни, че мъжете боледуват 4-5 пъти по-често в сравнение с жените.

Докторът пояснява, че заболяването живее във водата и ако водните съоръжения, като например душове, охладителни системи, фонтани не са почистени добре, то в тях много лесно може да се развие легионелата. Рискът се увеличава, когато има спиране на водата за дълъг период от време.

Проверки в Слънчев бряг след съмненията за легионерска болест

Проверки в Слънчев бряг след съмненията за легионерска болест

Двама британци починаха от Легионерска болест

Кунчев отбеляза, че заболяването не винаги протича тежко. Симптомите са нехарактерни и трудно човек може да разбере, че болестта живее в него. Първоначалните симптоми са отпадналост, главоболие, болки в мускулите, дразнене по горните дихателни пътища.

Докторът подчерта, че е важно да се знае, че легионелите са чувствителни на антибиотици и хванати на време могат да бъдат лекувани.

МЗ реагира на съмненията за Легионерска болест в България

МЗ реагира на съмненията за Легионерска болест в България

Двама британци починаха от Легионерска болест, близките твърдят, че са я прихванали в Слънчев бряг

В Европа броят на случаите на заболели за миналата година е близо 11 000, като водещи страни са Италия и Испания, има случаи и във Франция и Германия.

Заболeваемостта у нас е доста по-ниска - под 1 на 100 000, докато в страните с масово разпространение достига до 3 - 4 на 100 000.

Климатиците не заразяват с легионерска болест, уверява Кантарджиев

Климатиците не заразяват с легионерска болест, уверява Кантарджиев

Той съветва след няколкодневна почивка да оставим водата в чешмите и душа да се изтече