Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела с оглед на очаквания наплив на желаещи да се тестват от утре. Това стана ясно от думите на д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас пред БНР.

Той уточни, че в разгара на поредната вълна от коронавирус се правят и достатъчно други тестове.

"И без сертификационните тестове имаше достатъчно много тестове и ние постоянно завишаваме поръчките към доставчиците", допълни Калъчев.

Зелен сертификат и с антитела, но с условия

Зелен сертификат и с антитела, но с условия

Той ще е валиден 90 дни и трябва да да е с определни показатели

Според него не са създали мрежа за междулабораторно взаимодействие, за да може да се споделят ресурси. "Ако направим преглед от Видин до Малко Търново и от Силистра до Петрич, аз мога горе-долу да ги изредя къде и какво има. Проблемът е, че е в моята глава, а не на бюрото на министъра. Капацитетът не е ясен за управляващите, ясен е за такива любопитковци като мен. Това не е правилният подход", каза още Недялко Калъчев.

Той прогнозира, че едно завишаване с 20% на текущото потребление в момента ще създаде проблем и предупреди, че е възможно забавяне в доставките на тестове предвид транспортната ситуация в Европа.

Радка Аргирова: Възможно е да има нов вид на COVID-19

Радка Аргирова: Възможно е да има нов вид на COVID-19

Възможно е за три месеца да има изменение в антителата

"В момента повечето от лабораториите в страната, които изследват антитела за коронавирус, работят с тестове, които са, образно казано, от тези, за които става дума във вчерашния брифинг на министерството. Това са антитела срещу спайк протеина, срещу шипчестия белтък на вируса, които антитела се произвеждат и от ваксините. Тоест по тези антитела може да се оцени и ваксиналният имунитет, и имунитет след преболедуване", коментира Калъчев.

На много малко места може да се наложи лаборатории да променят доставчика на оборудването и реактивите, уточни той.

Колко антитела са нужни, за да сме защитени от Ковид-19?

Колко антитела са нужни, за да сме защитени от Ковид-19?

Днес стана ясно, че в България ще се издават зелени сертификати и за антитела

Той изрази предположение, че на повечето места ще се установи равновесна цена около 25-30 лева за изследването на антитела.

"Този експеримент в момента в България ще бъде отчетен в европейски мащаб, защото са малко страните, които признават антителата - Австрия, която е член на евросъюза, Швейцария, която не е член, колеги от Румъния тръгват по този път. Това, което се случва в България, ще бъде отчетено като едно опитно поле. Защото войната срещу антителата е епична", подчерта Калъчев.