От четвъртък и хората с антитела ще могат да си издадат зелен сертификат. Това бе обявено на брифинг в Министерство на здравеопазването. Изискването ще бъде да се извърши лабораторно изследване и ако стойностите са в разрешените нива, той ще е валиден 90 дни.

Целта на този нов зелен сертификат ще е да бъде показван от хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с коронавирус.

"Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат", заяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Сертификат след антитела - при изследване на 3 месеца и то с определени тестове

Сертификат след антитела - при изследване на 3 месеца и то с определени тестове

Становището на Експертния съвет по "Клинична имунология"

Вирусологът Радка Аргирова обясни подробностите: Целта е да се притежава от хора, които да са добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани (б.а. да не се получи тежко заболяване и смърт). За да се осъществи тази цел, е необходимо да се въведат и да се кажат какви ще бъдат методите и стойностите, над които този сертификат ще важи, поясни Аргирова и уточни, че сертификатът ще се отнася за хора, които са прекарали вируса безсимптомно; за хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са видели, че са положителни, но не са отишли в болница, а са се самоизолирали. Такъв зелен сертификат ще е за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с PCR или антигенен тест. По този начин косвено ще получим информация за това колко хора действително са преминали среща с вируса, тъй като такава няма за безсимптомните, поясни вирусологът.

Ще се търсят IGG-антитела, като за това съществуват платформи и тестове. Те могат да се търсят с различни антигени, но те съществуват и във ваксините, и във вируса. Праговата цифра ще е 150 bau/ml, единица, която се получава в резултат на взаимодействие между един колаборационен фактор, даден от СЗО, и с който пропорционално се съобразяват всички тестове.

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Заради неспазения договор половината училища няма да успеят да започнат присъствено

Проф. Ива Христова, НЦЗПБ, допълни, че могат да се използват всички видове тестове за това - изискването е да са с C марка с висока чувствителност, над 90%, да са сертифицирани, изследването се признава само за IGG антитела, тъй като те са най-дълго живеещите, при преболедували преди месеци те се задържат и може да се търсят.

Иво Стойчев, представител на Информационно обслужване, обясни как може да бъде получен сертификатът. Ще се издава от 11 ноември, четвъртък, потвърди той. Това ще става от Националната информационна здравна система. Системата ще издаде удостоверение и ще връща национален референтен номер, чрез което лицето ще може да поучи удостоверението, ще бъде изпратено до лабораторията. Стойчев показа образец, аналогичен за преболедувал с бърз антигенен тест. В удостоверението ще има имената на лицето, дата на раждане, валидност, тип теста за резултата, номер на лечебно заведение, лабораторният резултат в мерни единици.

Изисква се всички лаборатории в кратък срок да се интегрират с НИЗС, за да се издава сертификатът за преболедували. Новият тип сертификат влиза в границите на зелен сертификат и може да се използва вместо него, както и при връщането на учениците в клас.

Кацаров добави, че удостоверението може да се изтегли от вкъщи, да го сложите на телефона си. Този зелен сертификат ще важи само на територията на нашата страна.

И при определен брой антитела да се издава зелен сертификат, иска учен от БАН

И при определен брой антитела да се издава зелен сертификат, иска учен от БАН

Важно обаче било да се реши как да се определят тези антитела

Ива Христова поясни, че започват да се въвеждат сертификати за преболедували и в Швейцария, има такива разговори и в ЕК. Издаването на сертификата ще се плаща от пациента в лабораторията според нейните цени за съответното изследване.

В заключение за високата смъртност министър Стойчо Кацаров обясни, че тя е с 30% по-висока заради вариантите делта и делта плюс, който протича по-тежко, продължителността на вълната също е по-дълга и трето - броят на починалите, отнесен към броя на заразените, в момента е 3.5%. От 10-ти август най-високата стойност на леталитет е 5.6%. При предишните две вълни той е достигал до 10%. Броят на хоспитализираните е по-малък от заразените, единичният брой е с 25% по-малък, означава, че болничната система се справя добре, но и извънболничната помощ участва по-активно. В момента намалява заразността, потвърди Ива Христова. Доколко обаче процесът ще продължи или може да започне да се качва, зависи от това как се управлява процесът и зависи от нашето поведение, добави тя.

Без тестове за членовете на СИК

Без тестове за членовете на СИК

Правилата за дезинфекция и проветряване остават

Без тестове за членовете на СИК

Здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че е провел среща с ЦИК вчера, при която е отправил конкретно предложение - всички членове на СИК и другите служебни лица, застъпници и наблюдатели - да са със зелен сертификат, ако не са - да им бъдат предоставени антигенни тестове и ако има положителни - да се лекуват.

Повечето от членовете на СИК били категорични, че това не може да се случи. "Казват, че хората няма да пожелаят да се тестват и ако някой излезе положителен, няма как да го заменят с друг и ако се въведе изискването - е възможно да се провали изборният ден в неделя", обясни министърът.

Ще се стъпи на правилата, известни досега, свързани с дезинфекция и проветряване, а останалите неща ще се изпратят като препоръка. Ако решат от ЦИК да въведат задължителни антигенни тестове, ще се предоставят на СИК.