Новите мерки и ограничения са закъснели. Това заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.

По нейни думи, ако бяхме направили това през лятото, щяхме да сме по-свободни.

Тя припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта.

Аргирова обясни, че случаите на зарязване след ваксиниране са много редки и дори да има такива, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат

"Постковид синдромът - сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават", обясни вирусологът.

Тя заяви, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед.

Аргирова уточни, че бустерната доза не е задължителна за всеки, освен при специалните случаи - хора над 65 години, такива с трансплантации или с имунологични страдания.

"Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика", поясни експертът.

Шефът на БЛС би се срамувал от протест на лекари заради сертификатите

Шефът на БЛС би се срамувал от протест на лекари заради сертификатите

Болниците ще се справят със зелените сертификати