Правилно е да се въведат зелени сертификати, а не да се върви към затварянето на всякакви дейности. Тези мерки можеха да се въведат и по-рано, те вече се прилагат в останалата част на Европа. Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, на празника на лекарите, когато почитаме Св. Иван Рилски-Чудотворец.

По думите му вече не сме като в началото на Covid пандемията, когато е нямало друг инструмент за управление на кризата. "Сега имаме ваксини, имаме тестове", допълни той.

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

Документът става необходим от четвъртък

Според него хората, които са против ваксинирането, не би трябвало да са против зелените сертификати, защото той дава възможност с резултат от тест да получиш достъп до места, където се събират повече хора. "Това все пак е гаранция, че при масови събития ще бъде по-малка вероятността да се предаде инфекцията между хората и да тръгне след това да се разпространява", уточни Маджаров.

Преструктурират болници в София, пренасочват и лекари

Преструктурират болници в София, пренасочват и лекари

Е-платформата вече ще се обновява при всеки прием на пациент

Той заяви, че лекарите са много претоварени и на много от тях им се налага да оставят временно основните си специалности, за да отидат да работят в Covid отделенията.

"По-неприятното е, че наблюдаваме по-висока смъртност при тази епидемична вълна", обърна внимание Маджаров.

Той подчерта, че Делта вариантът е не само по-заразен, но и протича по-сложно.