Възможно е да се вземе решение "зелен сертификат" да се издава и въз основа на наличието на антитела срещу коронавируса, но само ако те се над определени нива, коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"В момента заседават експертни съвети и е въпрос на дни да се проведе дебат по въпроса. По-скоро се върви към това антителата да бъдат признати за "зелен сертификат". Но това ще става при определи нива на неутрализиращите антитела. За нас темата е актуална, защото голяма част от хората са извън системата, в Европа заболелите са по-дисциплинирани и се тестват официално." - заяви тя в предаването "Денят ON AIR".

Мария Шаркова: Не може да побългаряваме зеления сертификат

Мария Шаркова: Не може да побългаряваме зеления сертификат

Държавата да организира ресурсите, за да не се изчерпат, призова тя

По думите й, основна тема за дебат през следващите дни ще бъде определянето на праг, при който да се признават антителата - колко пъти над нормата при неутрализиращите антитела или какъв процент на инхибиция ще се въведе.

Ива Христова е категорична, че "зеленият сертификат" действа.

"Положението е под контрол, сериозно е, но в последните 5 дни има намаление в базовото репродуктивно число. Беше над 1,4, вече е 1,2. Това е свързано с броя лица, които един болен заразява." - добави събеседничката.

В същото време вариантът Делта плюс започва все повече да навлиза в страната.

"3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, седмица по-рано нямаше нито един случай в страната. Той се разпространяване с 10-15% по-лесно и очакванията са случаите да се увеличат. Няма описани случаи той да протича по-тежко или да заобикаля ваксините." - уточни проф. Христова.

Близо 60% от българите все още нямат защита срещу коронавируса

Близо 60% от българите все още нямат защита срещу коронавируса

В момента активните случаи на COVID-19 у нас са над 107 000

При много ваксинирани в началото на годината защитата започва да намалява, затова тя препоръчва поставянето на бустерна доза.

"Сега е моментът за бустерната доза, предвид че сме в разгара на четвъртата вълна. Няма проблем бустерната доза да бъде с друга ваксина, различна от първите поставени. Към момента е разрешена тази на Pfizer за трета доза, но и на Moderna вече има разрешение от европейския регулаторен орган. И двете ваксини са високо ефективни. Изследванията показват, че има много високо покачване и на клетъчния имунен отговор." - разясни директорката на НЦЗПБ.

Третата доза ваксина ще стане задължителна

Третата доза ваксина ще стане задължителна

Локдаунът бил "мярка демоде"

Тя добави, че няма групи хора със заболявания, при които ваксините да са противопоказани.

"Противопоказанията са само за хората с алергии към някоя съставка на ваксината, но те могат да приемат медикаменти няколко дни преди имунизацията, за да нямат проблем. При пациенти с онкозаболявания има опасност да няма достатъчно добър отговор към ваксината, но не и реакция към самата ваксина. А хората с автоимунни заболявания е задължително да се ваксинират, защото могат по-лесно да се разболеят и да прекарат коронавируса по-тежко." - поясни събеседничката.