Министерство на здравеопазването първо не спазва собствения си план за пандемията. Имаше и дълъг период на бездействие. Година и половина след началото на Covid кризата заповедите продължават да бъдат хаотични и неясни.

Това коментира пред БНР Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, адекватността на мерките и компромисите със зелените сертификати.

Припомняме, вчера - 3 ноември 2021 г. от Здравното министерство съобщиха, че от днес спира плановият прием и операции в страната, както и че ще се издават зелени сертификати с валидност от 15-ия ден от ваксинацията с първа доза на ваксини срещу коронавируса.

Зелен сертификат в администрацията на община Кричим

Зелен сертификат в администрацията на община Кричим

Всички служители са или ваксинирани или се тестват

"Това касае и казуса, че с новата заповед вече сертификат при първа доза няма да се получава веднага, а след 15 дни. Като цяло Министерство на здравеопазването месеци по-рано трябваше да подготви хората за навлизането задължително зелените сертификати. А не сега да побългаряваме този сертификат и да предвиждаме различни изключения, които не почиват на базата на науката и да одобряваме хора с една доза, да получават зелен сертификат", каза Шаркова.

Тя изтъкна, че в епидемиологията се работи чрез оценка на риска. В останалите държави този риск е оценен.

Зам.-министър Златанов: Към момента не се предвижда локдаун

Зам.-министър Златанов: Към момента не се предвижда локдаун

Не се мисли за мярка нито за възрастни, нито за неваксинирани

Предприемането на своевременни и адекватни противоепидемични мерки не е въпрос на оперативна самостоятелност на този орган. Въпрос на задължение е да се създаде такава организация в държавата и на здравната система, която да не позволи да се стигне до изчерпване на ресурсите и до ограничаване на медицинската помощ и правото на пациента да получи правилна медицинска помощ, поясни Шаркова.

Според нея Здравното министерство не спазва част от задълженията си. В такава ситуация има решения на Европейския съд за правата на човека, основани на член 2 от Конвенцията, по който държави са осъдени за неизпълнение на позитивното си задължение да осигурят такава организация на медицинската помощ, особено на спешната, че да не стига до отказ от предоставяне на медицинска помощ или за несвоевременна медицинска помощ.

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Открито се говори за локдаун