Проблемът с лекарствата за ХИВ в София е временно решен. Но само в София.

В останалите градове в страната пациентите остават без терапия. За това алармира Националната пациентска организация.

Стана ясно, че в Националната пациентска организация независимо един от друг са постили няколко сигнала за липсващи медикаменти за ХИВ в аптеките на специализираните центрове. Сигналите се отнасяли за Стара Загора и Варна.

МЗ успокоява: Има лекарства за ХИВ-позитивните

МЗ успокоява: Има лекарства за ХИВ-позитивните

Изчерпаният медикамент се замества с два нови

Според пациенти от Стара Загора от 2 седмици в болничната аптека в областния град липсват медикаментите Презиста, Трувада, Стокрин и други подобни.

Пациентите във Варна пък съобщават, че от четвъртък, 10 май, в аптеките липсва медикаментът Дерунавир. Лекарството липсвало, въпреки информацията, че медикаментът е закупен от болницата. Към момента лекарството все още не е налично в аптеката и пациенти с ХИВ не си получават необходимата терапия.

"Не сме правили проучване за положението в специализираните отделения в Пловдив и Плевен, но вероятността там да съществува подобен проблем, е голяма", обясняват от Националната пациентска организация.

От МЗ уверяват, че ще има лекарства за болни от ХИВ, туберкулоза и др.

От МЗ уверяват, че ще има лекарства за болни от ХИВ, туберкулоза и др.

Фармацевтични компании обжалвали 4 позиции по Наредба №34

Според организацията най-притеснително е, че пациентите вече са прекъснали терапиите си заради липсата на медикаменти.

"Това може да доведе до резистентност към медикаментите, което би оскъпило лечението, но и създава реална опасност за живота на хората", алармират пациентите.