Министерство на здравеопазването успокоява, че няма да бъде прекъсвана лекарствената терапия на пациентите с ХИВ. Съобщението идва във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на ХИВ-позитивни пациенти в Отделението по придобита имунна недостатъчност (ОПИН) в Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров".

От МЗ уверяват, че ще има лекарства за болни от ХИВ, туберкулоза и др.

От МЗ уверяват, че ще има лекарства за болни от ХИВ, туберкулоза и др.

Фармацевтични компании обжалвали 4 позиции по Наредба №34

Министерството на здравеопазването гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ. На 3 май болницата е сигнализирала на здравното ведомство за недостиг на лекарствения продукт и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния резерв на Глобалния фонд.

Като аналог на лекарствения продукт Emtricitabine/Tenofovir disoproxil може да се изписва комбинация от два медикамента - Tenofovir disoproxil и Lamivudin, които са налични в резерва на МЗ.

МЗ информира още, че смяната на терапевтичната схема е съгласно "Методическото указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция", като същото е съобразено с "Европейското ръководство за лечение на възрастни, инфектирани с ХИВ".

Отпадат обществените поръчки за лекарствата за редки заболявания

Отпадат обществените поръчки за лекарствата за редки заболявания

Контролът върху тях ще бъде и от болницата

Здравното ведомство заедно с медицинските специалисти в тази област заявяват категоричната си позиция, че с приложението на лекарствата от резерва по никакъв начин не се компрометират лечението на пациентите и очакваният терапевтичен ефект.

Към момента МЗ пристъпва към сключване на договор за закупуване на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil. По уверение на доставчика лекарственият продукт ще бъде наличен в болничната аптека в рамките на утрешния ден. Количествата по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура.

От здравното министерство припомнят, че до недостига на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil се достигна след обжалване пред КЗК на процедура за доставка на лекарствени продукти за лечението на пациенти с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства.