Към момента няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване. Цанко Бачийски заяви обаче, че в агенцията изпитват сериозни притеснения от това, което се случва по отношение на оперирането на тези централи (в Чернобил и в Запорожие - Украйна - б.р.). Правят се опити да се постави въпросът с контрола и регулирането на международно равнище.

Това заяви Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране. От Агенцията по ядрено регулиране дадоха брифинг за медиите след пожара в украинската АЕЦ от тази нощ вследствие на обстрел спрямо съоръженията.

Имало е повишение на радиоционния фон (в Украйна), към момента няма съобщения за неблагоприятни обстоятелства за повишаване на фона. Дали е била засегната териотрия на България - категорично не. По думите му на наша територия стойността на ядрения фон е 0,4. Ако се случи замърсяване, се проверява какво е замърсяването и се взимат необходимите мерки, обясни Бачийски.

С руския регулатор няма връзка и няма съобщение от него за инцидента, в България получаваме информация само от украинския регулатор, който информира и всички останали европейски регулатори.

Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна е уведомила всички европейски агенции за обстрел на площадката, при което възниква пожар, който вече е загасен. Няма изменение в радиационната обстановка, няма засегнати сериозни мощности, системите за безопасност работят.

Първи блок на Запорожката АЕЦ е спрян за годишен ремонт, 2 и 3 блок са спрени заради атаката, но така е по наредби за безопасност, 4-ти блок продължава да работи да понижена мощност, 5 и 6 блок са спрени от работа. Това гласи информацията от украинска страна.

Централата е под контрола на руските въоръжени сили, но операторите изпълняват задълженията си

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Водят се тежки сражения

Към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод, заяви Цанко Бачийски и увери, че ако такава необходимост възникне, гражданите ще бъдат уведомени от властите.

Цанко Бачийски отговори и на въпрос за ситуацията с АЕЦ "Чернобил", като потвърди, че е имало установен радиоактивен фон, заради движението на техниката. Няма радиоактивно замърсяване. Информацията за Чернобил е, че е под руски контрол, но служителите са на място. Притеснението е, че работят под напрежение, което не е за подценяване при работа с критична инфраструктура, обясни Бачийски.

Припомняме, на 25 февруари беше съобщено, че руските десантни войски са взели под пълен контрол територията на Чернобилската ядрена централа, след като ден по-рано край АЕЦ-а се установиха въздушно-десантни войски.

Впоследствие стана ясно, че радиационният фон около АЕЦ "Чернобил" се е покачил над 20 пъти, което означава, че нещо е повредено.

На 2 март гражданите на Запорожие искаха да спрат навлизането на руски военни в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата електроцентрала в Европа.

Рано тази сутрин - 4 март 2022 г. от Спешните служби на Украйна твърдят, че са успели да потушат пожара в Запорожката атомна електроцентрала и няма опасност от радиация.