Затварянето на училища не е правилната стъпка. Няма да има сериозни огнища, ако се внимава. Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов по повод увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус в училищата.

Той бе категоричен, че децата не трябва да минават на онлайн обучение напомни, че при тях коронавирусната инфекция преминава леко и безсимптомно. Учителите били тези, които трябва да бъдат защитени.

Според Брънзалов хората в образователната система постепенно ще придобият опит. Той призна, че тестването е малко трудно, защото системата още е тромава. Въпреки че все още не можем да ликвидираме вируса обаче, трябвало да го отслабим.

От два дни няма ваксини против грип в аптеките

От два дни няма ваксини против грип в аптеките

До 10 дни се очаква нова доставка, фармацевти съветват хората да побързат да си закупят

По думи на медика маската е най-добрата защита, както за болния, така и за здравия.

Той посочи, че родителите трябва да обясняват мерките на децата си, както и да не ги пращат болни на училище.

Относно противогрипните ваксини Брънзалов поясни, че за да има ефект като общ имунитет в обществото, трябва да има покритие от около 75% от българското население. Ние обаче сме били много далече от тази цифра.

Той изрази надежда, че скоро ще бъдат осигурени 180 000 дози противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години, защото в момента в аптечната мрежа те били изчерпани.

Медикът посочи, че тази година ваксините са с 60 000 повече. Благодарение на поставянето на ваксини миналата година пък ситуацията с коронавируса била облекчена. До две седмици очакваме да имаме ваксини по кабинетите, заяви Брънзалов.

Той посочи, че засега няма проблем с поставянето на задължителните ваксини при децата.

COVID-19 се е настанил добре сред нас

COVID-19 се е настанил добре сред нас

Радка Аргирова: Човек може да се разболее и от коронавирус, и от грип