Още няколко години вирусът ще бъде с нас, защото добре се е настанил, добре се чувства и добре се развива. Коронавирусът си съжителства с нас. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Грипът се различава от коронавируса като настъпва внезапно и бързо, докато за COVID-19 признаците започват след първата седмица на заразяване. "Възможно е хората да заболеят едновременно и с двата вируса, но няма данни те да си взаимодействат. Изтощават всичко, каквото е възможно", предупреди вирусологът.

Ако вирусът е много изменчив, става много трудно да бъде направена ваксина, но коронавирусът се изменя много по-бавно в сравнение с грипа. Проф. Аргирова изтъкна, че според науката в Русия има ваксина срещу коронавируса, самата ваксина давала много висок процент на антитела на хората, които са имунизирани. Учените продължават да следят резултатите.

В момента се чакат другите големи ваксини - английската и американската.

БЛС искат пункт за набиране на проби за COVID-19 извън болниците

БЛС искат пункт за набиране на проби за COVID-19 извън болниците

Брънзалов подчерта, че тяхната работа не е да лекуват само коронавирус

20-25% от хората, които се заразяват от коронавирус, преминават през вируса безсимптомно. Тези, които след заразяването се разболеят, заболяването може да протече леко, но средното и тежкото протичане на вируса изисква болнично лечение. За това не можем да не вярваме, че няма коронавирус, предупреди проф. Аргирова.

Нарастването на заразените с коронавирус се дължи на това, че се увеличава събирането на хора на културни и спортни мероприятия. В летните месеци разпорежданията бяха на лице, но хората не ги изпълняваха добре, отбеляза проф. Аргирова.

За втора вълна на коронавируса в България според Аргирова не може да се говори, защото първата още не е свършила. Бихме могли да говорим за втора вълна, когато вирусът е напълно елиминиран, подчерта вирусологът.

В момента може да си помогнем само със спазване на мерките. Там, където се спазват мерките с дистанцията и дезинфекцията, наистина броят на заразените лица намалява, обясни вирусологът.

Кунчев: COVID-19 прави каквото си иска, никой не знае в коя вълна сме

Кунчев: COVID-19 прави каквото си иска, никой не знае в коя вълна сме

Той е притеснен от голямата смъртност и големият брой засегнати медици

Проф. Аргирова подкрепя носенето на маски от децата в училищата. Нека да си играят, но с маски, децата изобщо не са предвидими кога могат да се срещнат с коронавируса, посочи тя.

Шлемовете вършат работа и те са подходящи за медицинския персонал. Шлемовете трябва да се чистят периодично, а маската трябва да се сменя, настоя проф. Аргирова.

Маската е труден вариант за най-малките деца, но на проф. Аргирова й се струва още по-трудно да се разредят групите в детските градини и да се измислят такива занимания, с които децата да не бъдат толкова близко едно до друго. Тя призова родителите да не целуват децата си по устата, защото по този начин чрез слюнката коронавирусът се предава.