От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват да има пункт за набиране на проби за COVID-19, извън лечебните заведения. Когато пациентите попаднат в болница с усложнения, са минали поне през двама, трима лекари, рядко са пациентите, които се самонасочват, за да бъдат хоспитализирани. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че на сайта на общопрактикуващите лекари отдавна са сложени техните предложения. Ние спазваме инструкциите, но те не са перфектни и много трудно ще бъдат. Ние имаме проблем, този вирус е в обществото. Колкото по-рано го диагностицираме даден пациент, толкова по-лесно ще бъде овладяна инфекцията, заяви Брънзалов.

Брънзалов подчерта, че тяхната работа не е да лекуват само коронавирус. Има и много хронични заболявания, които трябва да се открият в ранен етап и да бъдат наблюдавани.

Той коментира, че до този момент системата работи добре и добави, че по-голямата част от хората не са паникьосани.

В заключение Брънзалов допълни, че все още няма бум на алергиите и настинките, но това ще се промени с влошаването на метеорологичните условия.