Тенденцията за спад на коронавируса у нас ще доведе постепенно до увеличаване на случаите. За това предупреди държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на дискусия на тема "Ковид-19 - предизвикателста и решения пред лечебните заведения за болнична помощ".

В последно време доц. Кунчев спрял да прави прогнози, като оставил това на проф. Николай Витанов от БАН. Причината е, че никоя от досега направените прогнози не се сбъдна.

Болниците относително готови за борбата си срещу пандемията

Болниците относително готови за борбата си срещу пандемията

24% от болниците не биха лекували болни хора с коронавирус

Коронавирусът си прави каквото си иска и никой не може да каже в коя вълна сме. "За мен най-големият въпрос е това, което се случва в Европа резултат ли е от преливането на Балкансканата вълна или това, което започва при тях е втора вълна, която трябва да дойде при нас", запита доц. Ангел Кунчев.

България е една от много малките страни с намаление - с минус 2.7% на заразените с коронавирус, изтъкна държавният здравен инспектор. Тази тенденция устойчива ли е или така ще продължи. Можем да кажем, че нищо не можем да кажем, нищо не е ясно, посочи доц. Кунчев.

COVID-19 не бил толкова разпространен у нас, колкото ни внушавали

COVID-19 не бил толкова разпространен у нас, колкото ни внушавали

Проф. Николай Витанов очаква ноември месец да бъде критичен

Той е приятно изненадан от цялата система на образованието и процеса в училище с мерките за коронавируса. Каквото се случва в обществото, това се случва в училище, посочи доц. Кунчев и допълни, че не знае какво искат родителите с това децата им да не носят маски.

Родителите искат децата им да ходят на училище присъствено, а една малка креслива група успява да създаде впечатление за коренно различна ситуация в обществото, негодува здравният инспектор.

Доц. Кунчев останал с лично впечатление, че по улицата имало реакция на трима души към него - двама го спрели и му благодарили за работата, а третият бил с колело, казал му "здравей, лъжец" и го отминал.

"Диалог почти не може да има и ако искаш да намериш нещо в интернет - винаги го намираш. За това и ние трябва да се научим да работим в такава среда, не можем да търсим особена благодарност и разбиране. Трябва да правим каквото трябва и да става каквото ще", отбеляза доц. Кунчев.

Няма нищо общо ситуацията в болниците от края на април и сегашните месеци. В момента възможностите за прием в болница са огромни. Има поне още 1 000 легла, които могат да поемат болници, подготвени сме за къде, къде по-висока заболеваемост, отчете той.

Кунчев е притеснен от голямата смъртност и големият брой засегнати здравни работници. Заразените лекари са сериозен удар върху здравната система, предупреди той и благодари на медиците, които са издържали в условията на пандемията.

Той определи ситуацията на заразените хора от коронавирус във Видин като ад, последваха и други ситуации в Сливен, Ямбол, Пазарджи, Варна. Там, където властта и областните ръководители е на мястото си, там не възникнаха проблеми, отчете доц. Кунчев.

Ние сме далеч по-подготвени, имаме на разположение лични предпазни средства. Очакваме с нетърпение ваксина срещу коронавируса. 40 са фирмите, които са на път да създадат ваксина, 7 са сключили договори с ЕС.

Според доц. Кунчев най-големият проблем е тоталната липса на доверие в здравната система и лимитираният ресурс от специалисти. Всичко това задушавало работата.