Здравният министър Петър Москов убеждава, че няма да има закриване на болници на територията на областите Смолян и Кърджали. Това уверение той изрази след среща по-рано през деня с кметове, директори на лечебни заведения и членове на Комисията за изработване на Областната здравна карта. До края на годината в Смолян ще има Център за инвазивна кардиология.

"Проектът за здравна карта нито е предвиждал, нито предвижда, нито ще предвижда закриване на която и да било от държавните, общинските или която и да било друга болница на територията на двете области", обясни Москов.

Възможно е болниците в Омуртаг и в Попово да затворят

Възможно е болниците в Омуртаг и в Попово да затворят

На БЛС представили различен проект за Здравна карта

"Сливане на отделения, закриване и намаляване на клинични пътеки няма да има", допълни здравният министър.

Той е убеден, че от Националната здравна карта не следва намаляване на обемите дейности, които болниците са извършвали до този момент през миналата година. "Моля, това да бъде ясно! Нито финансовото състояние на болниците, нито възможността на пациентите да ги избират като техни лечебни заведения ще бъде нарушено в здравната карта", уверява Москов и допълва, че до края на годината в Смолян ще заработи Център за инвазивна кардиология.

"Държавата се ангажира с финансирането на апаратурата и в Смолян ще има съответната структура за инвазивна кардиология", допълни министърът.

Припомняме, преди дни шефове на болници в Златоград, Неделино и Кирково се обявиха против приемането на Националната здравна карта и пакета от дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, пише местното издание Пламък. Лекарите са участвали в извънредното заседание на местния парламент в Златоград, посветено изцяло на темата здравеопазване.