Жителите на Омуртаг готвят протест срещу намаляването на леглата в местната болница. Има опасност от закриване на болниците в Омуртаг и в Попово.

Новата здравната карта на Търговищка област е направена в пълно противоречие с предложенията на местната колегия на Българския лекарски съюз. "Най-тревожна е перспективата за закриване на общинските болници в Попово и Омуртаг", коментира председателят на организацията доктор Панайот Арнаудов пред БНР.

Според картата за интензивни грижи в Търговище са определени 18 легла. Такива легла има в болницата в Попово и Омуртаг, където се развива акушеро-гинекологична дейност.

"Има села, които са страшно отдалечени и в същото време наоколо има затворени болници, като тази в Котел. В този целия район има хора, които са с хронични заболявания, които изискват определени грижи на определено ниво, а те не могат да достигнат до определена болница. Няма осигурена и спешна помощ.

В Омуртаг дежури една линейка и в Антоново дежури една линейка. Нивото на спешната помощ е фелдшери и медицински сестри", коментира доктор Панайот Арнаудов, председател на Българския лекарски съюз в Търговище.