"Най-добрата ваксина е наличната, към настоящия момент не можем да избираме ваксина. Тези ваксини не дават доживотен имунитет, ще се наложи реваксинация и ще дойде моментът, в който ще избираме".

Това заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Медицинския център към УМБАЛСМ ''Н. И. Пирогов'' д-р Силвия Чолакова от един от петте имунизационни пункта в спешната болница.

По думите ѝ вече имат зелена светлина и реагират на желанието на хората да се ваксинират. 

"Чакахме решение за откриването на четвъртата фаза и хората идват с желание да се запишат", посочи тя и уточни, че ако има време, записалите се на място могат директно да бъдат ваксинирани в същия ден.

"По статистически данни сме на последно място по брой ваксини в Европа, което не е добре. Около 24% от учителите във втора фаза само се ваксинираха. Много записани не дойдоха, а това е проблем, защото се отваря флакон и сме имали инфарктни ситуации да не хвърляме ваксина. Това е грехота", подчерта директорът на Медицинския център.

По думите ѝ паралелното поставяне на ваксината в различните фази ще облекчи ситуацията и сподели, че за жалост избор на ваксина няма.

"AstraZeneca е регистрирана от Европейската агенция по лекарствата и е подходяща за пациенти на 18 години - всички други твърдения са манипулативни". Тя обясни, че всички желаещи да бъдат ваксинирани могат да се запишат и на място, и по телефона, а ако има времева възможност, ще бъдат ваксинирани в същия ден.

"Предпочитаме да имаме списъци и графици, за да не става струпване. Дублиране не е възможно да се случи, защото пациентът се регистрира в имунизационен регистър", отбеляза д-р Чолакова.