Здравната каса още не е започнала да плаща кислородните апарати за домашна употреба. За това сигнализират от пациентската организация "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония", съобщава БНР.

Тези апарати са за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност. Плащането им е трябвало да започне от 1 юни, но засега това не се е случило.

От НЗОК обясниха, че кислородолечението в домашни условия все още не се покрива, защото се чака Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпускат кислородни концентратори на пациентите.

Председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония Наталия Маева посочи, че все още продължава процедурата по разписване на правилата от Специализираната експертна комисия. Много от пациентите обаче имат нужда от тези апарати.

Доц. Диана Петкова - член на Националния експертен борд по белодробни болести, увери, че има политическа воля кислородотерапията да се поеме от Здравната каса. По нейни думи било въпрос на време това да се случи. Тя изрази надежда това да е в рамките на тази календарна година.

Доц. Петкова обясни, че за тези пациенти трябва да има изработена стратегия и алгоритъм не само за предписване на кислородолечението, а и за проследяването.

Въпросът е тази стратегия да бъде финализирана така, защото пациентите да получат тяхното лечение, обобщи тя.