Пръстовият идентификатор в болниците може да бъде отменен с решение на Върховния административен съд (ВАС) на 16 март, за когато е насрочено делото. Това стана ясно по време на дискусия в Министерство на здравеопазването.

Във ведомството бе свикана среща между представители на шестте страни по спора за отмяната на електронната пръстова автентификация. Това са: Министерският съвет, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на частните болници, Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Федерация "Български пациентски форум".

Участниците в дискусията коментираха необходимостта да се изчака решението на съда.

Становището на страните в спора около въведената през ноември електронна автентификация е, че прилагането й в извънболничния сектор може едноактно да я блокира.

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство
Обновена

Москов оставил тотален хаос в здравно министерство

Показват анализите на служебния министър Илко Семерджиев

Припомняме, че миналата седмица по време на първата си пресконференция служебният здравен министър Илко Семерджиев се обяви против пръстовия отпечатък и изреди редица аргументи в подкрепа на мнението си. Той обяви, че ако бъде постигнато съгласие със страните в спора и идентификаторът бъде отменен, ще бъдат направени постъпки в посока въвеждане на електронна здравна карта.

В началото на месеца ВАС реши засега системата за пръстова идентификация в болниците да остане в сила. Петчленен състав на съда отмени определението на долната инстанция - тричленен състав, който призна текстовете за нищожни. Според петчленния състав с пръстовия идентификатор "не е налице ограничаване правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика".

Илко Семерджиев увери, че ще бъдат взети всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ. Той се надява до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментира, че въвеждането на пръстовия отпечатък следва да бъде отменено с влизането в сила на Новия рамков договор.

Председателят на сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев пък обяви, че ще дари устройството за нуждите на МВР.

Състав на ВАС остави пръстовия идентификатор засега

Състав на ВАС остави пръстовия идентификатор засега

Тепърва обаче предстои ВАС да разгледа въпроса по същество

От своя страна директорът на НЗОК Глинка Комитов заяви, че към този момент е много е малък срокът, за да се отчете ефектът от въвеждането на тази регистрационна система. По думите му са необходими поне шест месеца, за да се каже какъв е резултатът от въвеждането й.

Според него въвеждането на системата само за болниците е нарушение на касаещата го наредба.

"Това е нарушение на наредбата, която касае тази регистрационна система, защото ние бяхме длъжни това да го направим от 1 октомври. Това трябваше да влезе заедно в болничната и извънболничната помощ", коментира още той.

Болниците издават и "фактури" на пациентите си

Болниците издават и "фактури" на пациентите си

В допълнителен лист ще се дава информация за манипулациите и цените им

Според Глинка Комитов има два варианта - или ВАС ще потвърди решението на тричленния състав, или да го отмени.

"При двата варианта има съответни проблеми. Единият е, че ако го отхвърли, тоест остане да действа наредбата, тогава трябва ние да въведем тази регистрационна система и в извънболничната помощ", коментира още той. По думите му тогава се очакват над 38 млн. записи, което би претоварило системата.

"Становището на касата е да изчака решението на ВАС", заяви Комитов.