Депутатите приеха окончателно изключително важни поправки в Закона за здравето. Със законопроекта се предлага лечението на редки заболявания с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, започнали преди навършване на 18-годишна възраст на лицата, да продължава да се заплаща със средства от държавния бюджет и след навършването на тази възраст до приключване на лечението.

По този начин ще се гарантира достъпът до лечение с лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели на пациентите с редки заболявания и осигуряване на непрекъснатост на лечението на тези пациенти, независимо от тяхната възраст.

Кабинетът забранява новите болници без нова здравна карта

Кабинетът забранява новите болници без нова здравна карта

Денков увери, че работят ударно дори и в предизборна кампания

Предлаганите промени ще способстват за преодоляване на неблагоприятните последици за здравето на пациентите с редки заболявания, при които и при насточщата нормативна уредба, след навършване на пълнолетие се налага прекъсване на лечението поради невъзможността си да се заплащат необходимите лекарства и диетични храни за специални медицински цели извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Предложеният законопроект ще доведе до въздействие върху държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По данни на НЗОК, бюджетното въздействие ще е в размер на 8 405,7 хил. лв. за прогнозен брой от 25 лица, които предстои да навършат пълнолетие през 2024 г. и е необходимо да продължат лекарствената си терапия.

От ПП-ДБ констатираха, че да си пациент в България никак не е лесно. Около 6% от населението в една страна са хората с редки болести. В същото време непрекъснато расте броят на редките заболявания.

Социалистът Георги Гьоков посочи, че мярката е смислена. Около 450 000 българи страдат от редки болести, по думите му.

Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре

Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре

ПЛаща се за избор на лекарски екип, изследвания, лекарства, биопсия, хирургия