Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров призова директорите на областните болници да преразгледат всичките договори, сключвани за външни услуги, лекарства и консумативи.

Това стана по време на среща с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ). На срещата бяха обсъдени актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.

Лекарите ни - разчекнати от работа, смачкани и обругавани

Лекарите ни - разчекнати от работа, смачкани и обругавани

Рибата се вмирисва откъм главата, коментира министър Николай Петров

Петров апелира към директорите на областните болници да изразходват средствата на болниците по най-ефективния и рационален начин. По думите му договорите с външни фирми оскъпяват много повече дейността, отколкото извършването ѝ в самата болница. Петров добави, че здравното министерство работило за оздравяването на многопрофилните болници.

От своя страна Сдружението на областните болници поискаха по-ясен механизъм, по който НЗОК и РЗОК определя бюджетите на лечебните заведения.

"Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати", заключи министърът.