Обсъждат вариант за преобразуване на МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив изцяло в болнично заведение за лечение на COVID-19. Това съобщи председатялят на Областния кризисен щаб Дани Каназирева, като добави, че планът вече е съгласуван с министъра на здравеопазването, съобши БНР.

Две са основните съображения - в момента там са настанени едва 23-ма пациенти с други заболявания, които могат да бъдат прехвърлени в друга сграда на болницата. "Св.Мина" се намира" на стратегически удобно за транспортиране на пациенти място в близост до УМБАЛ"Св.Георги" и болница "Пълмед", подчерта Каназирева.

Преобразуването на болничното заведение ще се осъществява поетапно в рамките на следващата седмица, като първото пребазирано отделение ще бъде кардиологичното.

Каназирева съобщи още, че на медиците, които ще поемат новите легла и отделения в "Св. Мина", трябва да бъде гласуван допълнителен фонд за изплащане на средствата, за което е необходима санкция от Пловдивския ОбС

Тя добави, че нови 142 легла за лечение на ковид-болни се разкриват от днес в три пловдивски болници, които досега не са били включени в списъка на лечебните заведения за Ковид-19 .

Каназирева уточни, че те ще бъдат разположени в болниците "Тримонциум", и "Паркхоститал" - съответно с 24 и 26 легла и в болница "Медлайн клиник". Увеличен с по 10 легла ще бъде и броят им в болница "Каспела", "Пълмед", "Еврохоспитал", а бившата Окръжна болница отделя 16 стаи за пациенти със симптоми, на които все още не са потвърдени положителни тестове за ковид-19.

16 легла ще бъдат предвидени за лечение на заболяването и в Транспортна болница.

11 медицински лица са заразени с Ковид-19 през последното денонощие. Сред тях са шестима лекари, медицински сестри, зъболекар, лаборант. С положителен PCR-тест са и шестима учители и четирима ученици.

За изминалото денонощие "Спешна помощ" се е отзовала на 258 повиквания, като 61 от случаите са със симптоматика на Ковид-19. 362-ма са хоспитализираните в момента в областта пациенти, а от тях на интензивно лечение - 42-ма.