Увеличават се българите с онкологични заболявания. Смъртността у нас е по-висока от средната за ЕС. Ракът е втората причина за смърт след сърденосъдовите заболявания. По данни за 2022 година заболеваемостта у нас е 422 на 100 хиляди души население. А в ЕС е средно 571 на 100 000 души, обобщи БНТ .

Слабият интерес към задължителните профилактични прегледи и ниското ваксинационно покритие срещу човешкия папилома вирус, който е причина за някои онкологични заболявания, смъртността от рак у нас е висока.

Европейската организация за борба с рака представи пред депутати и институции в София "Манифест срещу рака" за 2024 година. В него са очертани и проблемите, които трябва да реши новият Европейски парламент.

Около 95% от жените се срещат с човешкия папилома вирус. Инфекцията се предава по полов път и протича без симптоми. 14 типа на вируса причиняват различни онкологични заболявания.

"16-ти и 18-ти тип са на практика причинителите на 75% от рака на шийката на матката", каза проф Радка Аргирова - вирусолог.

Това, след рака на гърдата, е второто по честота онкологично заболяване при жените.

"В България е доказано, че всяка година около 1010 жени се разболяват. А смъртността е над 500, което означава, че 2 жени умират всеки ден", посочи проф. Асен Николов - председател на Българското дружество по акушерство и гинекология.

Ваксина срещу човешки папилома вирус има. У нас тя е безплатна и е препоръчителна за момичетата между 10 и 14 годишна възраст. Имунизираните са около 2%

"Имаме парадокс - от едната страна имаме внесени ваксини и когато нямаме момичета, които да ваксинираме не можем да ваксинираме желаещите момчета, защото програмата не го разрешава", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Здравните власти обсъждат дали да включат ваксината в задължителния имунизационен календар.

Започва „борба” за ваксиниране срещу папилома вирус

Започва „борба” за ваксиниране срещу папилома вирус

На първо място сме по заболяемост и смъртност от рак на

"Програмата трябва да бъде и за двата пола. Защото не говорим за рак на маточната шийка. При положение, че говорим за рак на пениса, ануса, орофарингса - не виждам защо трябва да бъде пропуснат мъжкият пол".

От здравното министерство планират от следващата година да включат и момчетата в програмата за имунизация срещу човешки папилома вирус.

"Те са преносители . Става дума за факта, че много голяма част от българското население е заразено с човешкия папилома вирус. В момента се разработва тази нова национална програма. Имаме уверението от МФ , че средствата ще бъдат осигурени", посочи доц. Михаил Околийски - зам.-министър на здравеопазването в оставка.

Ваксинацията е показала добри резултати по света.

Създават ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.?

Създават ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.?

Проучванията по въпроса са "многообещаващи"

"Австралия, например, която повече от 10 години си е поставила за цел да ликвидира рака на шийката на матката, е стигнала вече до 4 заболявания на 100 000 души", каза проф. Радка Аргирова.

А в манифеста на европейската организация за борба са рака се казва, че програмите за ранно откриване на онкологични заболявания трябва да бъдат подобрени. Освен това трябва да се търси решение на проблема с недостига на медицински специалисти, който засяга цяла Европа.