България е на първо място в Европа по заболяемост и смъртност от рак на маточната шийка (РМШ). Тези тревожни данни представи на пресконференция д-р Здравка Валериянова.

Тази тенденция не е от вчера, подчерта тя. Притеснително е по думите й, че с годините нараства заболеваемостта от РМШ. У нас средно заболяват 32 жени на 100 000 души население, което според д-р Валериянова е висок показател. Тя подчерта, че в страните, където е въведен национален скрининг заболяват между 2 и 7 жени на 100 000 души население.

Държавата отпуска 2 млн. лева годишно за ваксиниране на 12-годишните момичета срещу човешкия папилома вирус, основен причинител на рака на маточната шийка.
Чака ни една много тежка кампания, смята още д-р Валериянова. Сега от лекарите и от медиите се иска да се преборят с мисленето на българската жена, че не трябва да ваксинира дъщеря си срещу папилома вирус.

Важно е момичетата да бъдат ваксинирани, категорична е д-р Валериянова. За нея голямата победа като специалист е да има национален скрининг за рака на гърдата и РМШ.

РМШ е заболяване, което е характерно за страните с нисък доход, каза още д-р Здравка Валериянова и изтъкна необходимостта от профилактика.

Ваксината срещу папилома вирус се прилага доброволно. Тя директно може да бъде намерена в кабинетите на общо практикуващите лекари. Експертите са категорични, че ваксината „спестява" на ваксинираните и предракови състояния, които от своя страна могат да доведат до репродуктивни проблеми.

По данни на Световната здравна организация при 75 долара разход за ваксиниране ефективността от прилагането й е 2000 долара на година за спасен живот. У нас е изчислено, че ефективността с ваксината е 62 000 лева на ваксинирана жена.

Изследвания в САЩ показват, че 10 години след ваксинирането срещу човешкия папилома вирус няма нито една жена инфектирана с вируса.

От неправителствените организации са изключително доволни, че след 2 години борба вече е факт националната програма за профилактика на рака на маточната шийка.

„Гордеем се, че сме български жени. Нашето здраве вече ще се пази, както здравето на европейската и американската жена", заяви Пенка Георгиева от асоциация „Усмихни се".
"Извървяхме много тежък път, но си струваше", заяви от своя страна и Лили Асенова от Националната асоциация за профилактика на РМШ.